• Symphonie aquarel

    Mieke Engering over haar werk

    Hieronder vertelt Mieke wat haar bezig houdt, en hoe haar werk ontstaat.

Over mijn werk

Schilderijen en tekeningen

Stillevens

Bij stillevens kan ik enorm gegrepen worden door reflecties, spiegelingen, transparanties en het gevoel hierbij met meerdere “huidlagen”, meerdere lagen in het leven te maken te hebben. Het schilderen kan een soort trance oproepen. Ik vind het heerlijk me te verliezen in vorm en kleur, sfeer en verf.

Naakten

Meer dan  25 jaar teken ik wekelijks een ochtend naaktmodel.

Dit is heel belangrijk voor mijn schilderijen maar ook bij mijn beelden. Het is heel interessant om te proberen de emotie die de modellen uitstralen weer te geven maar ook mooie rondingen, kleurveranderingen op de huid enz.

Portretten

Portretten maak ik graag. Iedereen heeft wel iets moois en interessants om weer te geven in een tekening of schilderij.
Ook huisdieren worden regelmatig geportretteerd.

Als ik in opdracht werk wil ik, indien mogelijk, graag eerst kennismaken met het model om al wat vertrouwd met elkaar te raken en om me een beeld te vormen van sfeer en kompositie van het schilderij.

Werkend aan een portret praat ik regelmatig met het model, dit heeft meerdere redenen:
Ik wil weten wat voor iemand ik tegenover me heb zitten omdat dit belangrijk is voor de sfeer van het portret en om het karakter van de geportretteerde goed te kunnen treffen, maar daarnaast zorgt het er ook voor dat het model niet glazig gaat kijken en het gezicht niet “uitzakt” omdat hij/zij ook terug kan praten. De interactie tussen model en schilder zorgt ervoor dat er verdieping kan komen in het portret.

Het is ook mogelijk om een geliefd persoon die is overleden te laten schilderen. Ik werk dan liefst met een serie foto’s en wil dan ook graag verhalen over die persoon horen om zo een goed beeld van hem of haar te kunnen vormen.

Beelden in brons en steen

De bronzen beelden zijn gemodelleerd naar levend model.

Met steen werk ik meer intuitief, ik laat me hierbij leiden door de vorm en de kleur van de steen. Het voelt als archeologie bedrijven, na een hoop geploeter in de steen komt het beeld tevoorschijn. Op de een of andere manier komt er bij mij bijna altijd een naakt uit tevoorschijn dat een bepaalde emotie weergeeft.

Volg mij op facebook: